28 Ağustos 2014 Perşembe

Ukrayna'da Rus askeri var mı?

Minsk görüşmesi Ukrayna’ya barış getirmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ülkesinin Ukrayna’nın doğusuna her hangi bir müdahalesinin olmadığını iddia etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise Rusya sınırı kapatılmadığı ve ayrılıkçılara silah teslimatı durmadığı sürece operasyonlara son verilmeyeceğini bildirdi.





“Yanlışlıkla” Ukrayna’ya giden askerler
Tam görüşmenin yapıldığı gün Ukrayna televizyonları Donbass’da yakalanan 10 Rus askerinin görüntülerini yayınladı. Bu görüntüler Putin’in “Ukrayna’nın doğusunda tek bir askerimiz bile yok” tezini yalanlıyordu. Rusya tarafı görüntülerden önce haberin yalan olduğunu iddia ederken,  görüntülerin yayınlanmasının ardından “askerlerimiz sınırı yanlışlıkla geçti” dedi.
“Tesadüfi geçiş”in mesafesi bir az uzundu, Rus askerleri sınırın 20 kilometre içerisinde esir alınmışlardı. Buna rağmen, Vladimir Putin de Minsk’te Poroşenko ile görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Askerlerimiz sınırı yanlışlıkla geçmiş. Ukraynalı askerler de bizim sınırımızı yanlışlıkla geçiyor, biz bunu mesele yapmıyoruz” dedi.
Peki olay gerçekten bu kadar basit miydi? Rus askerleri gerçekten sınırı yanlışlıkla geçmiş olabilir miydi?
Ukrayna tarafı Kremlin’in bu iddiasının komik olduğunu belirtti. Söz konusu askerleri yakalayan isimlerden İgor Skoçko, Rusların kendilerine bir günü 100 dolar karşılığında Ukrayna’da savaşmayı kabul ettiklerini söylediklerini açıkladı.
Para iddiası belki inandırıcı olmayabilir, ama Rus askerlerinin Ukrayna’ya yanlışlıkla girmediğini o askerlerin yakınları da doğruluyor. Bir-birinin ardınca internette video görüntüleri yayınlanan Rus asker anneleri Putin’e “çocuklarımızı geri verin” diye yalvarırken, oğullarının Ukrayna’ya gönüllü gitmediklerini, tatbikat adıyla götürüldüklerini anlatıyorlar.
Rus basınında yer alan haberlere göre, Ukrayna’da rehin alınan Kostromalı askerlerin aileleri dün buradaki askeri birliğin komutanlarıyla görüştü. Aileler basına yaptıkları açıklamalarda komutanların Ukrayna’da asker ölümlerini itiraf ettiklerini söylediler.  Rbc.ru sitesinin haberine göre,  Hava İndirme Birlikleri Komutanlığının 98.hava indirme tümeninin 311.alayının komutan yardımcısı, albay Aleksanr Hotulev ailelere yaptığı açıklamada son günlerde Ukrayna’da alayın iki askerinin öldüğünü, 10’nun yaralı halde Rostov’a götürüldüğünü, 9’nun ise rehin alındığını söyledi.
Görüşmeyi organize eden Kostroma Asker Anaları Komitesi temsilcisi Lyudmila Hohlova ve aileler Rus askerlerin Ukrayna’ya nasıl gönderildiğini anlattı. Onların anlattığına göre, Kostroma’daki paraşütçülere ağustosun başında tatbikat için Rostov’a (Rusya’nın Donetsk sınırındaki vilayeti) gidecekleri bildirildi. 20 Ağustos’da aileleri onları yolcu etti. Ancak son anda askerler ailelerine görevin kışa kadar uzayacağını söyleyerek, sıcak kıyafet istedi. Ve son kez 25 Ağustos’da ailelerini Donetsk vilayetine bağlı Amvrosievsk ilinin Matveev Kurgan köyünden aradılar. Askerler, aynı gün Ukrayna ordusu tarafından esir alındılar.
Gizlice defnedilen askerler
Esir askerlerin görüntülerinden sadece 2 gün önce ise Ukrayna’da ölen bir paraşütçünün gizlice Pskov’da defnedildiği  iddia edildi. Haberi önce ölen askerin – 29 yaşındaki Leonid Kiçatkin’in eşi duyurdu. Kadın, sosyal medyada eşinin öldüğünü, 25 Ağustos’ta defnedileceğini yazdı ve iletişim için telefon numarası bıraktı. 23 Ağustos’da askerin eşinin Vkontakte’deki sayfası tamamen kaldırıldı.  24 Ağustos’da ise gazetecilerin aradığı numaraya cevap veren kadın eşinin ölmediğini, yanında olduğunu söyledi, hatta telefonu yanındaki bir erkeğe vererek,  muhabirin konuşmasını sağladı.  Buna rağmen Novaya Gazeta muhabiri Nina Petlyanova 25 Ağustos’ta Pskov’a – askerin eşinin yazdığı köy mezarlığına gitti, orda gördüklerini fotoğrafladı, yazdı.  Paraşütçünün cenaze törenine tanıklık eden muhabir, mezarın başındaki 3 askere kendisini  ölen asker Kiçatkin’in yakını olarak tanıttı,  Leonid’den bir gün önce de başka bir paraşütçünün – Aleksandr Osipov’un  bu şekilde defnedildiğini öğrendi. İşin en acı yanı ise mezarın üzerindeki subayın Aleksandr Osipov’un babası olmasıydı. Novaya Gazeta muhabiri subay babanın “oğlumu ben mi ölüme gönderdim yani” dediğini, oğlunun ve arkadaşlarının bir hafta önce Ukrayna’ya gittiğini, çapraz ateş altında kalarak öldüklerini anlattığını yazdı… Gazeteci, ölen askerlerin arkadaşlarından - Hava İndirme Birlikleri Komutanlığına bağlı 76.tümenin Ukrayna’ya giden diğer askerlerinden de henüz haber alınamadığını  vurguladığı yazısında o askerlerin ailelerinin sözlerine de yer verdi. Bu aileler de askerlerin 15-16 Ağustos’ta tatbikat adı altında Rostov’a gönderildiğini, 19 Ağustos’tan sonra ise onlardan haber alınamadığını bildirdi….
Dün ise Rus basını Pskov’da defnedilen askerlerin mezarlarının üzerindeki yazıların kaldırıldığını yazdı.  Rusya’nın önde gelen köşe yazarları ise SSCB’nin Afganistan’a müdahalesi sırasındaki gibi bugün de ölen askerlerin gizlice defnedildiğini, ailelerin ise konuşmamak için korkutulduğunu yazdı…
Bütün bu iddialara bugün Kremlin’den cevap geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, Rus paraşütçülerin defnedilmesiyle ilgili haberlerin incelenmesi gerektiğini söyledi. Ancak Peskov her hangi bir kurumun böyle bir inceleme başlatıp-başlatmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını bildirdi. Rusya İnsan Hakları Konseyi ise konuyla ilgili Başsavcılığa müracaat etmeye hazırlandığını duyurdu.
Ayrılıkçıların lideri Putin’i yalanlıyor  
Aslında Donbass’da Rus askerlerinin ve Rus silahlarının mevcutluğu bölgeden haberdar olan kimseye sır değil. Ancak bölgedeki durum bunu kanıtlamak için elverişli değil. Daha önce de çatışmalarda ölen ve yaralanan Rus askerleri ile ilgili iddialar daha önce de basında yer aldı. Öldürülen Rus askerlerinin cesetlerinin gizlice ayrılıkçıların kontrolünde olan sınırdan Rostov’a taşındığı, morglara ve hastanelere bu konuda bilgi vermeme talimatı gönderildiği iddia edildi. Ancak bu iddialar kanıtlarla desteklenemedi. Bölgedeki enformasyon savaşında çok güçlü konumda olan Kremlin de bunu kullanarak yalanlama politikasını sürdürdü ve halen sürdürüyor.  Ama bazen ya yanlışlıkla, ya da “yanlışlıkla” bu politikanın dışına çıkmalar da olabiliyor. Örneğin, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin sözde lideri Aleksandr Zaharçenko’nun Rusya’nın Rossiya24 kanalında yayınlanan açıklaması gibi.  Dün yayınlanan bu açıklama, Kremlin’in şimdiye kadar sürdürdüğü politikaya tamamen aykırı. Söz konusu açıklamada Zaharçenko, Donbass’da yaklaşık 3-4 bin Rus’un savaştığını ve başarılarının arkasındaki sırrın bu olduğunu: “Biz hiçbir zaman aramızda çok sayıda Rusya vatandaşı olduğunu saklamadık. Onların yardımı olmadan bizim için her şey çok zor olurdu. 3-4 bine kadar Rus var. Bir kısmı geri döndü, ama büyük kısmı burada kaldı. Maalesef, ölenler de var. Rusya’dan çok sayıda eski profesyonel askerler geliyor. Bunu borç olarak görüyorlar. Daha da fazlası, açık söylüyorum, bizim aramızda Rusya’dan gelen muvazzaf askerler de var. Onlar tatillerini plajda değil, bizim yanımızda geçiriyorlar, kardeşlerinin özgürlüğü için savaşıyorlar. Yalnız Ruslarda acıyı, insan felaketini anlama duygusu var. Yalnız onlar dünyanın istenilen noktasına giderek insanların bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaşırlar, ölümü göze alırlar. Sırbistan’ı hatırlayın. Başka çok sayıda ülkenin adını saymak mümkün. Donbass’da, bizim aramızda da varlar. Çünkü biz kan kardeşiyiz”.
Zaharçenko, daha önce de Rusya’dan askeri yardım aldıklarını itiraf etmişti. Ayrılıkçıların lideri, 1200 ayrılıkçının Rusya’da 4 aylık eğitimden geçtiğini, Rusya’dan daha yeni 30 tank ve 120 zırhlı personel aracı aldıklarını bildirmişti.
Zaharçenko’nun bu açıklamalarının devlet televizyonunda yayılması bir hata mı, Kremlin propagandasıyla artık Ukrayna’nın yok olduğuna inanan Ruslara verilen  “vatanseverlik” dozu mu, yoksa Rusya’nın Kırım’da olduğu gibi önemli stratejik noktaların işgalini tamamladıktan sonra yapacağı “evet, kibar askerlerimiz oradaydı” itirafına hazırlık mı, henüz bu soruya cevap vermek zor.  
Rusya kaynakları Ukrayna’da 15 bin Rus askerinin savaştığını bildiriyor
Ancak gerçek şu ki, Ukrayna’nın doğusundaki Rus askeri varlığı her gün biraz daha açığa çıkıyor. Rusya’nın Stavropol kentindeki Asker Anaları Komitesi, Silahlı Kuvvetlerdeki çeşitli kaynakların yardımıyla Ukrayna’daki Rus askerlerinin sayısını belirledi. Komite Başkanı Lyudmila Bogatenkova, şu an Ukrayna’nın doğusunda yaklaşık 15 bin Rus askerinin çatıştığını bildirdi. Bogatenkova, Ukrayna’daki çatışmalarda ölen ve yaralanan Rus askerlerinin sayısının ise 400 olduğunu söyledi.  Asker Anaları Komitesi, Ukrayna’da çatışmalara katılan askerlerin bağlı oldukları birliklerin de adlarını açıkladı.
ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi Jeffrey Payette ise ayrılıkçıları silahla donatan Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna Panitsir C1 de dahil olmakla yeni nesil füze sistemleri gönderdiğini ve bu füzelerin artık çatışmalarda kullanıldığını iddia etti.
Rusya İçişleri Bakanının danışmanı Zoryan Şkiryak da Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’ya tam kapsamlı müdahalesinin artık gerçekleştiğini ve birkaç yönde sürdüğünü söyledi.  Şkiryak, Rusya Genelkurmay Başkanlığının antiterör operasyonlarını gerçekleştiren Ukrayna askerlerini püskürterek Donbass’ta yerleşim birimlerini ele geçirmeye çalıştığını bildirdi: “Artık Putin’in Ukrayna’ya ve dünyaya karşı şantaj olarak kullanmak   için bizim topraklarımızın bir kısmını işgal etme emri verdiği konusunda bir kuşku yok. Maalesef, henüz Avrupa bu küresel tehdidin farkında değil ve Ukrayna’yı yalnız sözde desteklemekle yetiniyor”.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara