12 Aralık 2013 Perşembe

Ukrayna’da kriz büyüyor

Ukrayna’da siyasi kriz sürüyor. Diyalog arayışlarından sonuç alınamayan ülkede protesto gösterileri devam ediyor.
Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanında iki gün önceki polis müdahalesinin bir daha tekrarlanması olasılığına karşı önlemler alınıyor. 
Ukrayna haber ajansları, gece meydanda kalan protestocuların çevredeki barikatları güçlendirdiğini ve iki kat yükselttiğini haber veriyor. 

Meydanda insanlar içinde ateş yakılmış varillerin etrafında ısınmaya çalışıyor. Çadır sayısının arttığı meydanın yanı sıra Kiev Belediye Meclisi önündeki nöbet de sürüyor. Gece meydanda durumun sakin geçtiği, birkaç gecedir protestocularla birlikte nöbet tutan Eurovision birincisi Ruslana ve diğer ünlü sanatçıların sahneye çıktığı bildiriliyor.  Ruslana’nın protestocuları en az 17 Aralık tarihine kadar meydanda kalmaya çağırdığı haber veriliyor. 17 Aralık’ta Rusya-Ukrayna hükümetler arası komisyon toplantısının yapılması ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelmesi planlanıyor. Ukrayna muhalefeti, söz konusu görüşmenin gerçekleşmesi anında protestocuların meydanda olmasını istiyor.  Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden vatandaşların protestoculara destek için Kiev’e geldiği bildiriliyor. Bağımsızlık Meydanının yanı sıra Başsavcılık ve Temyiz Mahkemesi önünde de protestolar devam ediyor. Protestocular, gösteriler nedeniyle gözaltına alınan vatandaşların serbest bırakılmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento binalarının önünde ise jandarma nöbet tutuyor. Kiev’de günlerdir kamu kurumlarının önünde nöbette olan polislerin yerine Donetsk’ten takviye geldiği haber veriliyor.
Diyalog arayışlarından sonuç alınamıyor 
Krizin nasıl sonuçlanacağı konusunda kimse kesin tahminde bulunamıyor. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç dün tüm siyasi partileri, sivil toplum temsilcilerini ve din adamlarını ulusal diyalog masasına davet etti. Yanukoviç, protestoculara şiddet uygulanmayacağını bildirdi ve muhalefeti yasadışı yöntemlere baş vurmadan diyalog masası davetini kabul etmeye çağırdı. Ancak Yanukoviç, 30 Kasım’da protestoculara şiddet uygulayan özel yetkili polis gücü Berkut’u “onlar provokasyona cevap verdiler” diye savundu ve muhalefetin en fazla tepkisini çeken Başbakan Nikolay Azarov’un istifası talebine sıcak yanaşmadı. Ukrayna muhalefeti ise diyalog önerisinin Yanukoviç’in zaman kazanmasına hizmet ettiğini bildirdi.

Yuşçenko Yanukoviç’in “pembe” bilgilerle  kandırıldığını düşünüyor 
Eski cumhurbaşkanları Leonid Kravçuk, Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko’nun ulusal diyalog çabaları da sonuç vermedi.  Kravçuk başkanlığında düzenlenen toplantıya muhalefet temsilcileri katılmadı. Ukrayna’da 2004 senesinde gerçekleşen “turuncu devrim”in önemli isimlerinden eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ise muhalefetin katılmadığı toplantıda yer almayacağını bildirdi. Yuşçenko, Yanukoviç’in kendileriyle görüşmesinin hemen ardından meydandaki protestoculara müdahale edilmesinin de diyalog çabalarına darbe vurduğunu söyledi. Eski Cumhurbaşkanı, Yanukoviç’in doğru bilgilendirilmediğini ve bunun çok ciddi sorun olduğunu vurguladı: “Ben Yanukoviç’le görüşmeden çıkarken protestoculara şiddet uygulanmayacağından emindim. Ancak aynı günün gecesinde müdahale oldu. Ben Cumhurbaşkanının doğru bilgilendirilmediğini düşünüyorum. Ve bu çok büyük bir sorun. Ona ülkede yaşananlarla ilgili pembe tonlu bilgiler verildiğini düşünüyorum”. Yuşçenko,  iktidarla muhalefetin diyaloğa hazır olmadığını vurguladı: “Bizim Cumhurbaşkanı ile muhalefeti bir masa arkasında oturtmamız gerekiyor. Onlardan birisi masada yoksa, hangi diyalogdan bahsedebiliriz? Kim kiminle konuşacak?”

İktidarda bulunan Bölgeler Partisi milletvekili Vladimir Makeenko ülkedeki olaylarla ilgili Yüksek Rada’nın olağanüstü toplantısının düzenlenmesini önerdi. Makeenko,  “Gerekirse, toplantıyı kapalı düzenleyelim ve çıkış yolunu buluncaya kadar konuşalım” dedi.Erken parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri talep eden muhalefeti eleştiren Makeenko “Taraflardan birisi takvimi hızlandırmaya çalışıyor. Biz ise diyoruz ki takvim takvimdir. Erkenseçim talebini gündemden çıkartmak lazım” diye konuştu. Yaşananlardan dolayı dış güçleri suçlayan iktidar milletvekili “ülkede istikrar oluştuğu anda dış güçler aktifleşiyor” dedi.
Başbakan Nikolay Azarov da muhalif milletvekillerini parlamentonun faaliyetlerini bloke etmemeye çağırdı. Azarov, önümüzdeki hafta milletvekillerinin parlamentoda kürsüyü işgal etmeyeceklerini ve Rada’nın normal faaliyetine başlayacağını umduğunu bildirdi. Başbakan, ülkedeki istikrarsızlığın Ukrayna’nın 2022 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği etme şansını azalttığını söyledi.
ABD Ukrayna iktidarına yaptırımı tartışıyor 
Batı ile Rusya’nın paylaşamadığı ülke Ukrayna’da yaşananlara dış tepkiler de devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’un Ukrayna yönetimine karşı yatırımları ve diğer araçları kullanma konusunu gözden geçirdiğini bildirdi.  Psaki, tüm yaptırımların masada olduğunu, ancak daha karar verilmediğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Ukraynalı muhatabı Pavel Lebedev’i arayarak ordunun barışçıl göstericilere karşı kullanmaması yönünde çağrıda bulundu. Ukraynalı bakan, ülke yönetiminin böyle düşüncesi olmadığını bildirdi.
Almanya hükümeti de Ukrayna’yı kınadı ve Viktor Yanukoviç’İ göstericilerle diyaloğa çağırdı. Başbakan Yardımcısı George Shtrayter Ukrayna hükümetinin AB’den 20 milyar dolar talebini gündeme getirerek ülkedeki siyasi durumdan ve kendi sorumluluğundan dikkat dağıtmaya çalıştığını söyledi.  AB ile ortaklık anlaşması için kapıların halen açık olduğunu kaydeden Alman Başbakan Yardımcısı barışçıl gösterilere müdahaleyi kınadı ve tek çıkış yolunun ciddi diyalog olduğunu bildirdi.
AB yaptırıma karşı 

Avrupa Parlamentosunun Ukrayna özel temsilcisi Aleksandr Kvasnevski ise Ukrayna yönetimine  yaptırım uygulanmasına karşı çıktı ve muhalefeti diyalog masasına çağırdı. Kvasnevski, yaptırımların tek kullanımlık ve güçlü silah olduğunu, ancak son çare olarak kullanılması gerektiğini  bildirdi.  AP temsilcisi, muhalefetin 11 Kasım gecesi protestoculara polis müdahalesinden sonra diyalog teklifini reddetmesini doğru bulmadığını söyledi: “Son olaylara rağmen Yanukoviç halen ülkenin demokratik yolla seçilmiş Cumhurbaşkanı.  Doğru, durum değişmiş, ancak erken seçimleri tartışacak kadar değil”.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorskiy de yaptırımlar hakkında konuşmanın erken olduğunu bildirdi.  Sikorskiy iktidarı ve muhalefeti karşılıklı anlaşma arayışını sürdürmeye çağırdı: “Daha kan dökülecek kadar büyük ölçekli çatışma yaşanmadı ve inşallah yaşanmaz.  Ama bunun yaşanmaması için bir an önce anlaşma yönünde çaba göstermek gerekiyor. Ölümler yaşanmadan Ukrayna’nın önce kendi toplumu, sonra AB ile diyalog yoluna dönmesi için  hepimizin elimizden geleni yapmamız  gerekiyor”.
Putin, Ukrayna’yı kendi entegrasyon projesine davet ediyor 

Ukrayna’daki olaylarla ilgili bir değerlendirme de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Putin, bugün Federal Meclis’te yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’daki tarafların siyasi gerilime son verme konusunda anlaşma sağlayabileceğini umduğunu belirtti.  Rusya Devlet Başkanı, Avrasya entegrasyon sürecini devam ettirmekte kararlı olduklarını söyledi ve  bu birliğin başarısının Ukrayna’yı da teşvik edeceğini vurguladı. Putin, Ukrayna’nın Gümrük Birliği ile özel anlaşmaya hazır olduğunu bildirdi, ayrıca, son olaylara kadar Kiev’in Gümrük Birliği’nin toplantılarına katılma arzusunu ifade ettiğini hatırlattı. Rus lider,  “Biz kimseye bir şey empoze etmiyoruz, ancak görüşmeleri sürdürmeye hazırız. Tabi bizim dostlarımız arzu ederlerse. Bizim entegrasyon projemiz eşit hak temeline ve gerçek ekonomik çıkarlara dayalı bir proje” diye konuştu…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara