22 Şubat 2014 Cumartesi

Ukrayna’da anlaşma imzalandı

Ukrayna’da iktidarla muhalefet arasındaki anlaşma uzun süren pazarlıkların ardından imzalandı. Anlaşmaya Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile üç muhalefet lideri – Arseni Yatsenyuk, Vitali Kliçko ve Oleg Tyagnibok imza attı. Krizin çözümünü öngören anlaşma Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanlarının şahitliğinde imzalandı. Görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i temsil eden Rusya Ombudsmanı Vladimir Lukin imza törenine katılmadı.

Vladimir Lukin’in anlaşma metnine karşı çıktığı, hatta bugün saat 12:00’da atılması planlanan imzaların bu nedenle saat 16:00’a sarktığı bildirildi.
İmzaların atılmasından önce Ukrayna’daki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu yapıldı.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorsky, anlaşmanın Ukrayna’nın içine düştüğü krizden çıkabilmesi için iyi tavizler içerdiğini bildirdi. Sikorsky, bu anlaşmanın Ukrayna’da barış, reformlar ve Avrupa’ya entegrasyon için iyi şans olduğunu vurguladı.

Anlaşmada neler var? 
İmzalanan anlaşma Ukrayna’nın 48 saat içerisinde 2004 Anayasası’na geri dönüş yasasının onaylanmasını, 10 gün içerisinde koalisyon milli birlik  hükümetin kurulmasını,  Eylül 2014’e kadar Anayasa reformunun tamamlanlanmasını öngörüyor.
Anlaşmanın üçüncü maddesine göre,  yeni Anayasa’nın kabulünün hemen ardından en kısa sürede cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.  Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi net değil, ancak en son  aralık 2014.
Anlaşma Ukrayna’da AGİT Venedik Komsiyonu kurallarına uygun yeni seçim yasasının kabulünü ve yeni seçimkomisyonlarının oluşturulmasını da öngörüyor. Bir diğer madde ise şiddet eylemlerinin  Avrupa Konseyi, iktidar ve muhalefet tarafından araştırılmasıyla ilgili.
17 Şubat’ta başlayan çatışmalarda tutuklananaları kapsayan af kanununun kabulü, barikatların kaldırılması, kamu binalarının işgaline son verilmesi, kapalı sokakların ve yolların açılması da anlaşma kapsamında.
Anlaşma gereği göstericilerde bulunan yasadışı silahlar İçişleri Bakanlığına teslim edilecek.  24 saat içerisinde yasadışı silahlarını teslim edenlere Ukrayna yasaları uygulanmayacak.
İktidar ve muhalefet şiddete başvurmayacak, ülke yönetimi olağanüstü hal ilan etmeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara