27 Şubat 2014 Perşembe

Kırım’da sıcak saatler…

Ukrayna’nın en hassas noktası olan Kırım’da siyasi gerilim artıyor.
Kırım Parlamentosu olağanüstü Genel Kurul Toplantısı protestolar nedeniyle iptal edildi. Kırım Tatarları iptal kararını alkışlarla karşıladı.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov’un, “Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasının gündeme gelebileceği” açıklamalarının ardından Kırım Parlamentosu olağanüstü toplantı kararı almıştı.

1 kişi hayatını kaybetti 7 kişi yaralandı
Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit’teki meydan, bir taraftan ülkenin bölünmez bütünlüğünü isteyen Kırım Türkleri, diğer taraftan Rus yanlısı eylemcilerin gösterilerine sahne oldu.
Protestolar sırasında çıkan arbedede bir kişininin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği bildirildi. Kırım SağlıkBakanlığı  açıklamasına göre, parlamento önündeki olaylarda 7 kişi yaralandı.


Kırım Tatarları ne istiyor?
Parlamentonun olağanüstü toplantı kararı almasının ardından Kırım Tatar Milli Meclisi de olağanüstü toplandı. Ukrayna’da yaşanan olayların başından beri gösterileri ve değişimi destekleyen Kırım Tatarları,  özerk cumhuriyeti Ukrayna’dan ayırıp Rusya’ya bağlamaya yönelik her türlü eyleme karşı hareket edeceklerini bildirdiler. Kırım Tatar Milli Meclisi, parlamentonun olağanüstü toplantı kararının iptal edilmesini istediler.
Toplantı kararını  protesto için meydana toplanan Kırım Türkleri, ülkenin bölünmez bütünlüğü yönünde sloganlar atarken, meydanın hemen yanında başka bir kalabalık ise Rusya lehinde tezahüratlarda bulundu.
Kırım Parlamentosu çıkışında basına açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, genel kurulun ileri bir tarihe ertelenmesi yönünde görüşmelerde bulunduklarını hatırlatarak, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov’un ise bu öneriyi reddederek durumu gerginleştirdiğini belirtti.
Çubarov, Konstantinov’un, konuya ilişkin parti ile istişarede bulunduktan sonra bir açıklama yapacaklarını belirttiğini, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin ise olayların tırmanmaması için erteleme kararının bir an önce verilmesini talep ettiğini dile getirdi.
Konstantinov’un durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamak istemediğini, oysa dün kendilerinin bu yönde çağrıda bulunduklarını hatırlatan Çubarov, Konstantinov’un bir planlarının olabileceğini ifade etti.
Putin’den askerlere savaşa hazır olun talimatı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ve Merkez Askeri Bölgelerinde ordunun savaşa hazırlık seviyesinin ani bir şekilde denetlenmesi emri verdi.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus basınına yaptığı açıklamada, Putin’in Savunma Bakanlığına, Batı ve Merkez Askeri Bölgeleri askeri birliklerinin savaşa hazırlığının ani ve kapsamlı şekilde denetlenmesi emri verdiğini ifade etti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara