2 Şubat 2014 Pazar

Ukrayna’da af çıkmazı

Ukrayna’da af anlaşmazlığı sürüyor. Parlamentonun kabul ettiği şartlı af muhalefet tarafından kabul edilmedi. Buna rağmen, iktidar şimdilik af tasarısında geri adım atmaya niyetli değil.
Parlamento Başkanı Vladimir Rıbak dün yasayı imzalayarak Cumhurbaşkanı’na gönderdi.
Yanukoviç’in yasayı imzalamak için 15 gün süresi var. Ancak yasa yalnız muhalefetin kamu binalarını boşaltması ve barikatları kaldırması durumunda yürürlüğe girecek. Bu şart 15 gün içinde yerine getirilmezse, yasa yürürlükten düşecek.

Yasadaki çekilme şartı, Bağımsızlık Meydanı, meydanın yakınında karargah olarak kullanılan Sendikalar Federasyonu binası ile Ekim Sarayı binasını kapsamıyor. Bu mekanlarda muhalefetin kalmasına izin veriliyor.
Muhalefet af tasarısını kabul etmiyor 
Muhalefet liderleri Arseni Yatsenyuk, Vitali Kliçko ve Oleg Tyagnibok’un yaptığı ortak açıklamada, af tasarısının kanunlara aykırı şekilde kabul edildiği bildirildi ve bu yasanın bir şantaj aracı olduğu kaydedildi.
Muhalif liderlerin açıklamasında  “29 Ocak’ta Viktor Yanukoviç’in başkanlığında  Bölgeler Partisi açık şantaja, açık sahtekarlığa ve dolandırıcılığa başvurdu” denildi.
Üç lider, Anayasal normların ihlalinin sorumluluğunun bizzat parlamentoya gelerek kendi partisinin milletvekillerine baskı yapan Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in üzerinde olduğunu vurguladı.
Yanukoviç halktan destek istiyor 
Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ise dün halktan destek istedi. Hasta olduğu belirtilerek izne ayrılan Yanukoviç’in müracaatı Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer aldı.
Cumhurbaşkanı, sorumsuz politikacıların çatışmanın içine soktuğu çok sayıda insanın hayatından ve sağlığından endişe ettiğini bildirdi.
Muhalefet liderlerini gerilimi tırmandırmakla suçlayan Yanukoviç,  iktidarın üstlendiği tüm taahhütleri yerine getirdiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı bir kez daha vatandaşları evlerine, normal hayatlarına dönmeye çağırdı ve halkın taleplerine anlayışla, saygıyla yaklaşacağını bildirdi.

Kerry muhalif liderlerle görüşecek 
İktidarla muhalefet arasındaki anlaşmazlığa çözüm bulmak için  AB’den sonra şimdi de ABD devrede.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukraynalı muhalif liderlerle telefon konuşmasında Ukrayna’nın Avrupa’ya entegrasyonuna destek verdiğini söyledi ve krizin barışçıl yolla çözümü yönünde çağrıda bulundu.
Kerry, Ukrayna’daki çatışmalarda halka şiddet uygulayanların cezai sorumluluk taşıması gerektiğini bildirdi. Dışişleri Bakanı, bu suçların araştırılması için bir komisyon oluşturulmasını istediklerini söyledi.
Kerry’nin yarın Münih Güvenlik Konferansında da Ukrayna muhalefetinin liderleri ile bir araya geleceği açıklandı. Bu, ABD Dışişleri Bakanının Ukrayna’nın muhalefet liderleri ile ilk görüşmesi olacak. Kerry ile görüşmeye UDAR Partisi lideri Vitali Kliçko, Batkivşina lideri Arseni Yatsenyuk ve ünlü şarkıcı Ruslana Lıjiçko katılacak.

Nuland yeniden Kiev’e geliyor 
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Viktoria Nuland ise yeniden Kiev’e geliyor. Noland 31 Ocak-6 Şubat tarihlerini kapsayan Avrupa turu çerçevesinde Ukrayna’ya da gelecek.  ABD yetkilisi, hükümetle, muhalefet liderleri ile, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri ile Ukrayna’daki krizden çıkış yollarını arayacak.  Nuland, aralık ayında da Kiev’e gelerek görüşmelerde bulunmuş, Bağımsızlık Meydanında göstericilere sandviç dağıtmıştı…
Rusya, Yanukoviç’i isyanı bastırmaya çağırıyor 
Bugün  Yanukoviç iktidarına bir çağrı da Rusya’dan geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Sergey Glazyev, Yanukoviç’in isyanı bastırmaması durumunda iktidarı kaybedebileceğini, Ukrayna’da ise kaos ve iç savaş başlayacağını söyledi.
Glazyev, Ukrayna’da olayların bundan sonraki gelişmesinin Yanukoviç’e bağlı olduğunu bildirdi: “Yanukoviç şu an darbe tehdidi karşısında ve Ukrayna’da Anayasa’nın, güvenliğin ve toprak bütünlüğünün garantörü olarak bu teşebbüsü bastırmak zorunda.  Cumhurbaşkanının başka yolu yok. Ya Ukrayna devletçiliğini koruyarak dışarıdan provoke ve finanse edilen  isyanı bastıracak,  ya da iktidarı kaybetme riski ile karşı karşıya kalacak. İşte o zaman Ukrayna’da kaos büyüyecek ve iç savaş çıkacak”…
Kaybolan Otomeydan aktivisti yaralı halde bulundu 
Bu arada,  23 Ocak’ta kaybolan Otomeydan harekatının liderlerinden Dmitri Bulatov dün bulundu. Kiev yakınındaki Borispol ilçesine bağlı Vişenka köyünde bulunan Bulatov, kendisini kaçıranları tanımadığını, ancak onların Rus aksanı ile konuştuğunu bildirdi. Muhalif aktivist,  kimliği belirsiz kişilerin kendisine işkence ettiğini, kulağını kestiğini, hatta çarmıha çektiğini, daha sonra da bir köye götürerek arabadan attığını anlattı. Bulatov, kendine geldiğinde sürünerek köye gittiğini, orada kapıları çaldığını ve ona kapı açan bir vatandaşın evinden arkadaşlarını aradığını söyledi.
Muhalefet liderleri ise  Bulatov’un başına getirilenlerin göstericileri korkutma amacı taşıdığını bildirdiler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara