5 Şubat 2014 Çarşamba

Protesto kenti

1391591667_300033755865236feae3838a9cd79acf.jpgUkrayna’nın başkenti  Kiev, tarihinin en uzun süreli gösterilerine sahne oluyor.  Avrupa Birliği yanlısı muhalifler iki aydan fazladır sokaklarda.  Ülkenin en önemli siyasi olaylarına tanıklık eden Bağımsızlık Meydanı  şimdi küçük, kapalı bir şehri andırıyor. Kendi kuralları, kendi ekonomisi, kendi yönetimi olan bir şehri…








Meydanda alkol yasak
Protestocuların en güvenli bölgesi olan  Bağımsızlık Meydanı ve çevresinde tam 201 çadır bulunuyor. Her türlü yiyecek-giyecek, güvenlik, sağlık, hijyen  malzemelerinin bulunduğu  çadırlarda askeri düzen söz konusu.   Sorumluların izni olmadan çadırlara kimse giremez.  Geceyi çadırda kalanların sabah her türlü temizliği yapıp düzeni sağlayarak nöbeti devretmesi gerekiyor.  Çadırlarda ve çevresinde alkol tüketimi  yasak.   Alkol bulunursa, imha ediliyor, tüketenler  ise sorumlular tarafından cezalandırılıyor…

Karargahı 3 koordinatör yönetiyor
Protestoların kontrol  merkezi  Bağımsızlık Meydanının yanı başında bulunan Sendikalar Federasyonu binası. 
Binanın  giriş katında protestocuların gıda, ilaç, kömür, giyim depoları, mutfak ve danışma masaları bulunuyor. İkinci kat ise  yönetim, meydan güvenlikçileri ve basın için tahsis edilmiş.
Protestocuların merkez karargahı üç muhalefet partisinin temsilcileri tarafından yönetiliyor.   Güvenlikten sağlığa, yiyecek-içecekten  giyime,  paradan hukuki yardıma   kadar tüm konulardan Batkivşina, UDAR ve Svoboda partilerini temsil eden üç karargah koordinatörü sorumlu…

Finans, hukuk, sağlık, basın, denetim komiteleri faaliyet gösteriyor
1391591830_a50f75f8992e3bb7307253714a5d8da4.jpg
UDAR Partisi milletvekili, karargah koordinatörü Stepan Kubiv: "Tam iki ay önce buraya geldik, sözleşme imzaladık,  yasalara uygun şekilde faaliyet gösteriyoruz.  Her türlü ödemeleri yapıyoruz. İnsanların burada maksimum insani şartlarda yaşayabilmesi için her şeyi yapıyoruz.  Ruh çok iyi, anlayış çok iyi, organizasyon çok iyi.  Her şey çok üst düzeyde.
Karargahta 3 partiden yönetici var, ben UDAR Partisini temsil ediyorum. Bunun yanı sıra  her birimden sorumlu olan insanlar var. Mesela, 7 kişiden oluşan finans komitesi var. 30 kişiden oluşan finans denetleme komitesi faaliyet gösteriyor. Hukuk, sağlık,  basın, psikolojik yardım masalarının ayrı sorumluları var.  Yani adına Meydan kenti denen büyük bir projenin yönetiminden bahsediyoruz. Bu,  insanların kendi kendine organize ettiği bir  proje.  Her detay düşünülmüş. Her kesin kendi sorumluluk alanı var. Mesela, öğrencilerin işi odun teçhizatı ve çöp taşımak.  Diğerlerinin başka sorumlulukları var…
Burası merkez. Biz sadece bu binaya hizmet vermiyoruz. Kiev Belediyesindeki göstericilere, Ukrayna Evi’ndeki insanlara ve Ekim Sarayındaki göstericilere de  yardım ediyoruz. Çadır kente de biz hizmet veriyoruz".

Karargahta her gün 5-10 bin gönüllü faaliyet gösteriyor
Protestocuların merkez karargahında her gün  yaklaşık 5-10 bin gönüllü çalışıyor. İşin ağırlığına ve ihtiyaçlara göre bu rakam değişebiliyor.  Özellikle kalabalığın yoğun olduğu günlerde gönüllü sayısı 30-40 bini buluyor. Gönüllüler öğrencilerden, profesyonel sağlık çalışanlarından, hukukçulardan, psikologlardan,  emekli asker ve polislerden oluşuyor.1391591770_751297.jpg
Normal günlerde karargahta ve çadırlarda  sürekli olarak 150-200 doktor göstericilere sağlık hizmeti veriyor.  Yaralı ve hasta sayısı çok olunca, Ukrayna’nın her yerinden gönüllü doktorlar göreve çağrılıyor ve bu sayı artıyor.

Göstericilerin 4800 güvenlikçisi  var
Bağımsızlık Meydanı ve çevresinde güvenliği de gönüllüler sağlıyor. Gönüllü savunma birliğinde toplam 4 bin 800 gösterici bulunuyor. Her partinin kendi savunma gücü bulunuyor, ancak  eylemler koordinasyon içerisinde yapılıyor.
1391591930_960x540.jpgGönüllülerin yaklaşık %15’i sürekli olarak karargahta bulunuyor.  Onların günlük mesaisi 16 saat.  Bunun yanı sıra, 2-3 günlük ve 10 günlük nöbet tutan gönüllüler de var. Onlar çoğunlukla bölgelerden gelenler. Kiev’de evi bulunanların nöbetleri ise günlük…

Meydanda her gün 40-107 bin TL arası para harcanıyor
İki aylık sürede meydan kendi ekonomisini oluşturmuş.  Karargah, sahne, ekipman kirası,  elektrik, su, yakıt, odun, malzeme ve yemek parası da hesaba katılınca, meydanda günlük kişi başı 50-100 griven,  yani 13-26 lira harcanıyor.  Günlük harcanan toplam para miktarı ise meydana gelen gösterici sayısına göre  150 bin griven ile 400 bin griven, yani 40 bin TL ile 107 bin TL arasında değişiyor.
1391591971_960x540-1.jpgBatkivşina Partisi milletvekili, karargah koordinatörü Andrey Parubiy: "Günlük harcanan rakam değişiyor. Bazen 1 milyon insan geliyor, bazen 20 bin. Paranın önemli kısmı sahne kirasına, Sendikalar  Federasyonu binasının kirasına harcanıyor.  Bu paralar değişmiyor. Ancak yemek harcamaları her gün meydana gelen insan sayısına göre değişiyor.  Bazen 150-200 bin griven, bazen 300-400 griven harcanıyor".
Peki protestocular  parayı nereden buluyor?
Tabi ki en önemli kaynak siyasi partiler. Parti liderleri hem kendileri gösteriler için para harcıyor, hem de gösterileri destekleyen işadamlarının yardımlarından yararlanıyor. Protestoların ilk gününden itibaren siyasiler bankada Euromeydan hesabı açmışlar ve oraya toplanan paralar meydanın ihtiyaçları için harcanıyor.  Bunun yanı sıra,  Ukrayna diasporası ve ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan AB yanlıları protestoculara destek veriyor.  Kiev’deki meydana her gün bölgelerden yaklaşık 100 bin griven, yani 26 bin 800 TL para geldiği belirtiliyor. Ve nihayet, Meydanın tüm giriş-çıkışlarında yardım kutuları bulunuyor.  Her günün sonunda bu kutulara toplanan paralar görevliler tarafından  karargahın finans komitesine teslim ediliyor.  Komite ise ihtiyaçlara göre para dağılımını gerçekleştiriyor.
Meydanda para kutularından birinin başında duran protestocu, destek verenlerin sayısının çok olduğunu söylüyor: "Ben burada kutuyu koruyorum, akşam da karargaha veriyorum. İnsanlar çok para veriyor. Kiev halkı, Kiev insanı çok cömert.  Dünyada özgürlüğüne düşkün olan bütün insanlar gibi…"
Bağımsızlık meydanına sadece parasal yardım yapılmıyor. Özellikle sıcak bölgelerden gelip Kiev’in dondurucu soğuğunda meydanda kalan insanlara sürekli sıcak tutan kıyafet, sağlık ve hijyen malzemeleri dağıtılıyor. Bu kıyafetleri ve  diğer ürünleri sadece halk göndermiyor. Meydana ciddi malzeme desteği sağlayan işadamları, esnaf,  Ukrayna diasporası temsilcileri de var.

Mutfakta 21 profesyonel aşçı, 500 gönüllü çalılıyor
1391592055_f383aefdfa62bfc732fd840d2038d5db.jpgYapılan yardımların en önemli ayağını ise gıda yardımı oluşturuyor. Her gün Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinden karargaha tonlarca gıda yardımı geliyor.  Toplanan gıda protestocu karargahının  en korunaklı bölümünde tutuluyor.  Gıda deposu ve mutfağın bulunduğu bölüme aşçılar ve görevliler hariç kimse alınmıyor. Binanın diğer kısımlarında serbest dolaşan gazetecilerin  mutfakta çekim yapması bile koordinatörlerin özel iznine bağlı.
Protestoculara dağıtılan  tüm yiyecekler önce doktorlar tarafından kontrol ediliyor.  Tek kullanımlık eldiven, şapka ve önlük şart.  Karargah yetkilileri, iki ay içerisinde tek bir kişinin bile yemekten zehirlenmediğini gururla söylüyorlar.
1391592081_b13860138997448.jpgMutfakta 21 profesyonel aşçı çalışıyor. Yemek yapımında onlara 300-500 gönüllü yardımcı oluyor.  Mutfak, 500 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede. Kalabalığın yoğun olduğu günlerde farklı çeşitlerde  500 bin porsiyon yemek çıkabiliyor.

Basın Merkezinde her gün akreditasyon yaptırmak gerekiyor
Protestocuların karargahındaki diğer önemli nokta ise Basın Merkezi.  Göstericilerin kontrolü altındaki bölgelerde, özellikle de karargah ve barikatlarda rahat çalışmak isteyen gazetecilerin her gün bu merkezde akreditasyon yaptırarak, giriş kartı alması gerekiyor.  Gerilimin nispeten az olduğu bugünlerde bile her gün akreditasyon yaptıran gazeteci sayısı 300-400’ü buluyor.  24 saat çalışan Basın Merkezinde  Batkivşina, UDAR ve Svoboda partilerinin basın ofislerinin çalışanları 8 saatlik nöbet tutuyor.
1391592254_img1207.jpg
Batkivşina Partisi Basın ofisi temsilcisi Aleksandr Soçka: "Basın merkezinde ciddi bir giriş-çıkış kontrolü var. İktidarın talimatı üzerine buraya gelip provokasyon yapmak isteyenler ola biliyor. Durum gergin, iktidar çok dengesiz durumda.  Kendilerini aklamak için her türlü imkandan yararlanmaya çalışıyorlar.  Özellikle yabancı gazetecilere yönelik agresiflik sergileyip, bunu biz yapmışız gibi göstermeye çalışmalarından endişeleniyoruz. Bu nedenle bu kadar çok kontrol var.  Ancak tüm medya mensuplarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Tüm basın toplantıları burada organize ediliyor. Meydanda üç siyasi gücün temsilcilerinin yanı sıra harekatlar, farklı kuruluşlar, otoriteler var.  Bu insanlarla basını biz ilişkilendiriyoruz.  Basın toplantıları burada organize ediliyor, bilgiler burada toplanıyor, buradan dağılıyor. Bilgi dünyasında yaşıyoruz ve onun kurallarına göre işimizi organize etmeye çalışıyoruz.  Ancak tabi ki burada yönetici meydandır. Kararlar meydanın onayı ile alınıyor. Bizim işimiz ise bu kararları gerçekleştirmek…"
Gönül Şamilkızı - TRT Türk/Kiev

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara