22 Nisan 2014 Salı

Slavyansk’da 5 ayrılıkçı öldürüldü

Ukrayna askerleri doğu bölgelerinde ayrılıkçıların ele geçirdiği kamu binalarını geri almak için operasyonları sürdürüyor.
Bugün zırhlı araçlarla ayrılıkçıların kontrolündeki Slavyansk kentine doğru hareket eden Ukraynalı askerlerin kentin kuzey girişindeki kontrol noktalarından birisini geçtiği bildirildi.

Olay yerinde bulunan AFP fotomuhabiri Ukrayna ordusuna ait 5 zırhlı aracı görüntüledi.  Ayrılıkçıların basın sözcüsü ise AFP’ye yaptığı açıklamada Slavyansk Belediye Meclisi binasını kontrolde tuttuklarını ve saldırıya karşı hazırlıkları arttırdıklarını bildirdi.
Ukrayna İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Slavyansk’ın kuzeydoğusunda yapılan operasyonlar sonucu yasadışı silahlı grupların oluşturduğu 3 kontrol noktasının ele geçirildiği, çatışma sırasında 5 teröristin öldürüldüğü kaydedildi.
Slavyansk’ta ayrılıkçıların  “belediye başkanı” ilan ettiği Vyaçeslav Panomaryov ise elinde bildiri görülen her kesin yerinde öldürüleceğini söyledi.  Söz konusu bildiri Ukrayna yönetimi tarafından antiterör operasyonlarının yapıldığı bölgelerin sakinlerine dağıtılıyor. Bildirilerde vatandaşlar sakin olmaya, gerek olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaya, çocuklarını sokağa bırakmamaya, provokasyona uymamaya ve yasadışı, ayrılıkçı yönetimin suç olarak görülen emirlerine uymamaya çağırılıyor.
Ukrayna Güvenlik Servisi sözcüsü Marina Ostapenko bugün düzenlediği basın toplantısında Slavyansk’da antiterör operasyonunun oldukça zor şartlar altında gerçekleştirildiğini söyledi. Ostapenko,  ayrılıkçıların ve yasadışı silahlı grupların çatışmaları tetiklediğini, yerli halkı terörize etmeyi sürdürdüğünü vurguladı: “Slavyansk’da durum kontrol edilemiyor.  Antiterör operasyonlarını zorlaştıran ve istikrar sağlanmasına engel olan en önemli neden ise halkın bir kısmının ayrılıkçılar tarafından kullanılmasıdır. Biz her an kurşun, bomba atabiliriz, ama sivil insanların ölmesini istemiyoruz. Bu nedenle de bir kez daha sivillerden bizimle teröristler arasında canlı kalkan olmamalarını rica ediyoruz”.
Slavyansk’daki operasyonla ilgili ilk tepki Rusya Devlet Başkanı Putin’den geldi. St.Petersburg’da Rusya Halk Cephesi’nin düzenlediği Medya Forumuna katılan Putin “Kiev yönetimi halka karşı orduyu kullandıysa, bu, çok ciddi suç. Bunun sonuçları olur” dedi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara