5 Eylül 2013 Perşembe

Obama ve Putin arasındaki gerilim koltuğa yansıdı

1378384878_putin-i-obama.jpgDünyanın en güçlü 19 ülkesinin ve Avrupa Birliği’nin liderlerini bir araya getiren G20 zirvesi St.Petersburg’da başladı. Zirveyi takip etmek için St.Peteresburg’a gelen 3 binden fazla gazetecinin gözü özellikle ABD ve Rusya Başkanlarının üzerinde. Obama'nın Putin'le ikili görüşme yapmayacağı açıklandı.




Rusya ile ABD arasında son aylarda  arka-arkaya yaşanan krizler Vladimir Putin’le Barack Obama’yı yan yana bile oturmayacak duruma getirdi. St.Petersburg’da  yapılan G20 zirvesinin organizatörleri,  Vladimir Putin ve Barack Obama’yı masanın farklı taraflarında oturtma kararı aldı.

1378377378_g-20.jpgOrganizasyon komitesi liderlerin oturma düzeninin Rus veya İngiliz alfabesi sıralamasına göre oluşturulması üzerinde tartışmaların ardından  ikinciye karar verdi.  Genelde oturma düzeni zirveyi organize eden ülkenin alfabe sıralamasına göre oluşturuluyor.  Eski SSCB Başkanı Mihail Gorbaçov’un ve Rusya’nın birinci Başkanı Boris Yetsin’in döneminde Protokol Müdürü görevini yerine getirmiş Vladimir Şevçenko’nun Rus İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamaya göre, oturma düzeni her zirvede farklı oluyor. Çünkü farklı ülkelerin isimleri farklı dillerde farklı şekilde yazılıp-okunabiliyor. Mesela, Almanya, İngilizce yazıldığında Germany, Fransızca yazıldığında Allemagne’dir. Bu nedenle de genel kural, organizatör ülkenin alfabe düzenidir.
Putin için kural bozuldu
Ancak Petersburg zirvesinin organizatörleri bu kuralı bozmak zorunda kaldı. Çünkü Rus alfabesine göre düzen oluşturulduğunda sıralama şu şekilde olacaktı: Arjantin, Avustralya, Brezilya, İngiltere, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Kanada, Çin, Meksika, Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan, ABD, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya ve Avrupa Birliği.   1378379802_.-.-.-1049.jpgYani bu durumda Putin’in yeri Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’den ve ABD Başkanı Barack Obama’dan önce olacaktı. Çünkü yine Vladimir Şevçenko’nun dediği durum söz konusu. Rusça’da ABD, “Soedinennıe Ştatı Ameriki” diye, yani Rus alfabesinde “R”den sonra gelen “S” harfiyle yazılıyor.  Dolayısıyla, Rus alfabesi tercih edilseydi, sağdan ve soldan Suriye’ye askeri operasyonu destekleyen liderlerin “kuşatması” altında olacaktı.
İşte tam da bu nedenle G20 organizatörleri genel kuralın dışına çıkarak  İngiliz alfabesine göre oturma düzenini tercih etti.  Bu durumda ortaya şu sıralama çıktı: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.  Yani Putin’le Obama’nın arasında tam 5 ülkenin – Suudi Arabistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Türkiye ve İngiltere’nin liderleri oturacak.
1378379952_images-1.jpgGeçtiğimiz sene Meksika’da düzenlenen  G20 zirvesinde  Putin ve Obama komşu masalarda oturmuşlardı ve liderlerin defalarca birbirilerine dönerek kendi aralarında İngilizce konuştuğu görüntülenmişti.

Oturma düzeni siyasi mesele
Uzmanlar uluslararası toplantılarda liderlerin oturma düzeninde her zaman siyasi hesaplamaların rol oynadığını bildiriyor.  İzvestiya’ya konuşan Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Avrupa ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Dmirti Suslov’a göre, siyasi konuları ve hatta liderlerin kimyasının uyması bile bu tür düzenlemelerde etkili olabiliyor. Bu açıdan Putin ve Obama’nın birbirinden uzak köşede oturtulmasının mantıklı olduğunu söyleyen Suslov iki başkanın birbirine sempati beslemediğinin sır olmadığını vurguluyor. Rus uzmana göre, özellikle de Suriye konusundaki görüş ayrılıkları konusunda iki lider için de sürekli yan yana olmak hoş durum değil.

The Guardian: "Oturma düzeni iki ülke arasındaki mesafenin sembolü gibi"
1378379984_obamaput.jpgKonstantin Sarayı’ndaki oturma düzeni sadece Rus basınının değil,  yabancı basının da gündeminde. İngiliz The Guardian gazetesi, “Putin ve Obama G20 masasında birden fazla konuda fikir ayrılığı yaşıyor” başlıklı haberinde liderlerin oturma düzenine değindi. Haberde “Zirve hazırlıklarını yapan organizasyon heyetinin oturma planının İngilizce alfabetik düzene göre yapılacağını açıklamasıyla birlikte, Rus alfabesini temel alan planda Suudi Kralı’nın iki yanında oturması beklenen Amerikan ve Rus liderlerin arasına 5 dünya lideri daha girecek gibi görünüyor” denildi.  Gazete, bu durumun iki ülke arasında giderek açılan mesafenin bir sembolü gibi olduğunu yazdı. Haberde Putin’in 2008 yılında yeniden Kremlin’in başına geçmesiyle birlikte ilişkilerin kötüden daha kötüye doğru bir seyir izlemeye başladığı bildirildi: “Göreve ilk geldiğinde Rusya ile ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmaya kararlı olan Obama, şimdilerde muhatabını “arka sıralarda oturan küskün ve sıkılgan bir çocuğa” benzetiyor. Putin ise karşılık olarak  “Meseleler üzerinde uğraşıyor; yer yer münakaşalar yaşıyoruz. Sonuçta hepimiz insanız. Bazen aramızdan birinin canının sıkıldığı da oluyor” diye yanıt veriyor”.
İngiliz gazetesi, Suriye  konusundaki görüş ayrılığı dışında Rusya’nın ABD’nin aradığı NSA muhabiri Edward Snowden’a siyasi sığınma hakkı vermesinin de ilişkilerdeki başka bir pürüzlü nokta olduğuna dikkat çekiyor.
(Gönül Şamilkızı - TRT Türk artı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara