1 Ağustos 2013 Perşembe

İvanişvili, yılbaşına kadar görevi bırakacağını açıkladı

1375366495_1173.jpgGürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, bir kez daha siyaseti bırakacağını açıkladı.  İvanişvili, yılbaşına kadar görevinden ayrılacağını ve  hükümet faaliyetlerinden tamamen uzaklaşacağını bildirdi.
EUobserver sitesinin haberine göre, İvanişvili, Karadeniz sahilindeki  Ureki bölgesinde bulunan yazlık ikametgahında verdiği röportajda, büyük planlarını gerçekleştirmek için Başbakanlığı bırakacağını söyledi. Gürcistan Başbakanı,  ülkeyi elit düzeydeki yolsuzluktan kurtarmak, iyi okullar, hastaneler, yollar yapmak, yabancı yatırımcıların ve turistlerin ilgisini çekmek için büyük planlar yaptığını ve hükümetten ayrıldıktan sonra bu planları gerçekleştireceğini vurguladı.

Daha önce de açıklamıştı, şimdi  tarih verdi

İvanişvili, daha önce de Estonya’da yayınlanan Rostimees gazetesine verdiği röportajda 27 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından görevi bırakacağını söylemişti. Başbakan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra hükümetin kendisinin desteğine ihtiyaç duymayacağını bildirmiş, ancak politikadan Gürcü halkının gerek gördüğü zaman gideceğini kaydetmişti.  Aslında Gürcistan Başbakanı,  Ekim 2012’de Gürcü Hayali koalisyonunun zaferi ile sonuçlanan genel seçimlerin ardından politikada geçici olduğunu ilan etmiş,  bir, en fazla iki sene içerisinde siyasi bırakacağını açıklamıştı.  Lakin daha sonra birkaç kez siyasetten gideceği zamanla ilgili görüş değiştirdi. EUobserver’e verdiği açıklamada ise  ilk kez tarih açıkladı.
Neden gidiyor?
Gürcistan siyasilerinin büyük çoğunluğu İvanişvili’nin görevi ve siyaseti bırakacağına ilişkin açıklamalarına tepkiyle yaklaşıyor. Çünkü  İvanişvili’yi siyasete getiren hedeflere daha ulaşılamadı, Yılbaşına kadar da ulaşılmayacağı çok açık.  Gürcü halkı 2012’de Gürcü Hayali’nin çok da popüler olmayan partilerine ve politikacılarına değil, milyarder Başbakan adayına oy verdi. O seçmenin beklentilerinin gerçekleşmesi yönünde  ciddi adımlar atmadan  başbakanlıktan ayrılmak, Gürcü Hayali’nin İvanişvili’nin kişiliği üzerine kurulu olan reytingini yerle bir edebilir. Bu nedenle çoğu uzmanlar İvanişvili’nin ilan ettiği tarihte gerçekten istifa edeceğine kuşku ile yaklaşıyor.
Amerika mı istiyor?
1375366598_13667440150-5.jpgBazı analistler ise İvanişvili’nin Yılbaşına kadar  görevden ayrılacağını açıklamasının arkasında Washington izi arıyor.  Bu analistlerin iddialarına göre, Washingon,  Kafkasya’da kendisi için çok önemli olan Gürcistan’da yönetimin kendi kontrolünden çıkmasını istemiyor.   Bu nedenle de İvanişvili’nin hükümeti Amerika yanlısı Savunma Bakanı İrakli Alasaniya’ya ve parlamento başkanı David Usupaşvili başkanlığındaki Cumhuriyetçi Parti  temsilcilerine bırakmasını istiyor.  Gerek cumhuriyetçiler, gerekse de Alasaniya’nın ekibi şimdiki hükümet içerisinde liberal Batı değerlerine en yakın güçler olarak biliniyor.
Gerilimi mi kaldıramıyor?
1375366626_13670202180411.1000x800.jpegİvanişvili’nin Moskova ile Washington’dan gelen baskılar nedeniyle hükümette kalmak istemediği de iddialar arasında.  İvanişvili,  Moskova ile Saakaşvili döneminde tamamen kesilen ilişkileri yenilemek istiyor. Ancak öte yandan da  ABD’nin beklentilerini doğrultması gerekiyor.  Buna toplumun bir an önce sosyal-ekonomik sorunların çözümüne yönelik beklentileri de eklenirse, İvanişvili’nin durumunun o kadar kolay olmadığını kestirmek çok zor değil. Ve bazı uzmanlar, İvanişvili’nin ayrılma isteğini bu basit nedenle – gerilimi kaldıramaması ile açıklıyorlar.  Ancak tabi ki, sahne arkasında kalarak siyasete etkisini sürdürmek kaydıyla…
İvanişvili’nin amacının sadece “ejderha” üzerinde zafer kazanmak olduğunu, bu zaferi kazandığı için de gitme kararı aldığını düşünen uzmanlar da var. Mesela,  eski cumhurbaşkanları Şevardnadze’ye ve Saakaşvili’ye danışmanlık yapmış Ramaz Sakverelidze, İvanişvili’nin siyasette kendini rahat hissetmediğini, asıl amacına ulaştıktan sonra görevi bırakma kararı aldığını söylüyor…
Giderse ne olur?
1375367061_b750db4d-b36e-4347-ba85-f76f659c9e58mw1024ns.jpg
Analistler, İvanişvili’nin gitmesi durumunda Gürcistan’da ne olacağını kestirmenin zor olduğunu düşünüyor. Bir taraftan ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor ve İvanişvili’nin daha şimdiden gideceğini açıklamasının hükümetin adayı Margvelaşvili’nin şanslarını kötü etkileyebileceği, Nino Burcanadze’nin şansını arttırabileceği  tahmin ediliyor.  Öte yandan, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında gerilim olduğu için yabancı yatırımcıların  Gürcistan’a ilgisinin azaldığı dönemde İvanişvili’nin gitmesinin de belirsizliği arttıracağı ve kaotik durum oluşacağı  düşünülüyor.

(GÖNÜL ŞAMİLKIZI)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara