6 Ocak 2016 Çarşamba

“Hümanist Putin ve Geniçesk’in kurtuluşu” masalı…

Yeni yılın ilk günlerinde Kremlin basınında şaşırtıcı bir haber yer aldı. Haberde, Putin’in Ukrayna’nın Herson vilayetine bağlı Geniçesk kentine doğalgaz arzının başlatılması talimatı verdiği iddia ediliyordu.  İddiaya göre, doğalgaz arzı  Geniçesk’in Kiev’e muhalif belediye başkanının Putin’inden bizzat rica etmesi üzerine başlatılmıştı…
”Hümanist Putin” propagandası kokan “Soğuktan donan Geniçesk’in kurtuluşu” hikayesi, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Kozak ve Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov tarafından da “doğrulanınca” iş büyüdü.

Önce Geniçesk belediye başkanı Aleksandr Tulupov, Rusya’dan yardım ricasında bulunduğuna ilişkin iddiaları reddetti.  

Ardından Ukrayna’nın devlet petrol ve doğalgaz şirketi Naftogaz’dan yalanlama geldi. Naftogaz, Rusya’dan Geniçesk’e doğalgaz gitmediğini, kentin doğalgaz ihtiyacının Ukrayna’ya ait Strelkovoe doğalgaz yatağından karşılandığını duyurdu.

Peki öyleyse, Putin ve propaganda mekanizması “Geniçesk’in kurtuluşu” hikayesini nasıl uydurmuştu?

Olayın aslı şu:

Geniçesk, Herson vilayetinin doğusunda, Azak denizinin batı sahilinde bulunan aynı adlı ilçenin – yani Geniçesk’in merkezi.  Yaklaşık 26 bin nüfuslu Geniçesk’in doğalgazı, Azak denizinin içinden Kırım’a doğru uzanan Arabat şeridinde bulunan Strelkovoe yatağından sağlanıyor.  Strelkovoe yatağından yapılan doğalgaz hasılatı yılda yaklaşık 25 milyon metreküp. Geniçesk’in toplam yıllık talebi ise 15 milyon metreküp kadar. Yani yılda yaklaşık 10 milyon metreküp doğalgaz fazlası söz konusu.
Ancak burada ince bir nüans var: Strelkovoe yatağından çıkartılan günlük doğalgaz yaz aylarında Geniçesk sakinlerine yetiyor ve artıyor. Kış aylarında ise durum değişiyor.
Çünkü yaz döneminde Geniçesk günde sadece 10 bin metreküp doğalgaza ihtiyaç duyarken kış aylarında bu rakam 100 bin metreküpe ulaşıyor. Yani kışın Geniçesk’e doğalgaz takviyesi yapmak gerekiyor.

Peki, bu durumda ne yapılıyor?

Strelkovoe doğalgaz yatağından yaz aylarında çıkartılan ihtiyaç fazlası doğalgaz (yılda 10 milyon metreküp kadar) Kırım’da bulunan Glebovskoe yeraltı doğalgaz deposuna gönderiliyor.  

Kırım’ın işgalinden önce Geniçesk ilçesi, yarımada üzerinden geçen Ukrayna ortak doğalgaz nakliye sistemine bağlıydı. Ancak işgalin ardından bu sistem kesintiye uğradı ve Geniçesk’in Ukrayna anakarasının diğer doğalgaz şebekeleri ile bağı kesildi.
2014 senesinde Kırım’daki işgal yönetimi Strelkovoe yatağından gelen doğalgazı kabul etmemeye başladı. Bunun üzerine yatağın işleten Plast şirketi (Ukrayna’nın Poltava kentine kayıtlı, eski Bölgeler Partisi üyesi, milletvekili Aleksandr Onişenko’ya ait) çıkarttığı doğalgaz fazlasını yakmaya karar verdi. Ancak bununla birlikte, işgalcilerin “özelleştirdiği” Ukrayna’ya ait Çernomorneftegaz şirketine bağlı Glebovsk deposunda Plast şirketine ait yaklaşık 13 milyon metreküp doğalgaz bulunuyordu.  
Bu doğalgazın kışın en soğuk döneminde Geniçesk’e geri aktarılması planlanıyordu.
2-3 Ocak’ta Geniçesk’te dereceler eksi 14’ü gösterince vatandaş doğalgaza yüklendi ve kente gelen doğalgazın basıncı aniden düştü.  Kırım’daki işgal yönetimi de geriye doğalgaz arzını (revers) bloke edince kentte yaklaşık 2 bin ev gazsız ve soğukta kaldı.
Bunun üzerine Kremlin, “hümanist Putin” tezini devreye soktu ve 4 Ocak’ta Kırım yönetiminin blokajı kaldırmasıyla Plast şirketi, geçen seneden Glebovsk deposunda kalan doğalgazını yeniden Geniçesk’e aktarmaya başladı.

Yani Putin, Ukrayna’ya ait doğalgazın Ukrayna’ya ait topraktan Ukrayna’ya ait başka bir toprağa aktarılmasından  bir “kurtuluş efsanesi” çıkartmayı başardı.

Ve hal böyle olunca, Rusya’da sosyal ağlarda ve internette “kurtarıcı Putin” şakaları aldı başını yürüdü.

En güzel yazılardan birine ise Echo Moskvı radyosu muhabiri Aleksey Narışkin imza attı. İşte o yazı:

İNSANİ GEREKÇELERLE…

“Putin’e teşekkürler!” – televizyondan mutlu bir Geniçesk veya başka herhangi bir kent sakini bana böyle söylüyor. Doğalgaz verdi ya. Putin. Kurtarıcı. Peskov’dan gelen bu anlatımla: “insani gerekçelerle”…

Bu “insani” gerekçelerle Kırım basıldı (aksi takdirde bütün Sağ Sektörcüleri keserdi)…

Bu “insani” gerekçelerle Donbass’ı da alacaktı, ama bir şeyler sarstı (Odessa’nın 
tekrarlanacağından korkuyorlardı, ama sonra nazlandılar ve utanç verici oldu)

Bu “insani” gerekçelerle gururla Suriye’ye girdik (daha herşey ileride)…

Bu “insani” gerekçelerle  Forbes listesindeki gerçek dostlarımızı başarabildiğimiz kadar destekliyoruz ( FNB, Platon ve başkaları…Zor zamanlar zira)

Bu “insani” gerekçelerle yemek istediklerimizi yasaklıyorlar, tatile gitmek istediğimiz yeri yasaklıyorlar, nereye gideceğimizi söylemeden…

Bütün bunlar hakkında konuşmayı ve sinirlenmeyi henüz yasaklamadılar. Yani bazı medya kuruluşlarına ve Facebook’culara. Ama yakında yasaklarlar. Tekneyi sallamamak lazım. Güvenli değil çünkü, başkalarında da deniz hastalığı başlayabilir. İnsani gerekçelerle, lanet olsun. Hatta sınırları kapatmak, interneti kesmek de mümkün. Peki sonra? Şaşırt beni…


Sizin Putin çok kalbi geniş bir adam. Süpermen. Ama biz onun değerini bilmiyoruz. Başka kime yardım lazım? Aç mısınız? Soğuk mu? Sıkılıyor musunuz? O zaman O (Putin) size geliyor…



Bu da Rusya'da sosyal medyada yer alan bir karikatür. Karikatür metninde bunlar yazıyor:

Bedava doğalgaz veriyoruz!!!
Herkes başvurabilir!
Ruslar hariç...
Tel:123456 Vova...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara