3 Mart 2014 Pazartesi

Kırım'da gerilim artıyor

Kırım'da gerginlik sürüyor...

TRT Türk muhabiri Gönül Şamilkızı Kırım'dan tüm gelişmeleri anbean aktarıyor...



Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ordu birlikleriyle kontrol altına alması, KırımTatarlarının hafızalarından gitmeyen acıları tazeledi.

70 yıl önce bir gecede sürgün şokunu yaşayan Kırım Tatarları, şimdi endişeli bekleyişle ve aynı olayla karşılaşmamak için gece-gündüz sokaklarda, camilerde nöbet tutuyor.


1393839494_1897762101520411761715531462320786n.jpg
ABD'nin diplomatik temasları sürüyor
Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ordusuyla kontrol altına almasının ardından uluslararası alanda yoğun diplomatik temaslara başlayan ABD, Rusya'yı uluslararası toplumdan izole ederek geri adım attırmaya çalışıyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne müdahalesi, Soğuk Savaş dönemi sahnelerini hatırlattı. Son dönemde başta Suriye olmak üzere birçok konuda karşı karşıya gelen ABD ile Rusya'nın arası da Ukrayna'daki gelişmelerle iyice gerilmeye başladı.
Bu noktada Obama hafta sonu boyunca İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere birçok ülkenin liderleriyle görüşmeye başladı ve Rusya'ya karşı uluslararası arenada "ağız birliğinin" yollarını aradı. Washington, iki günlük Ukrayna diplomasisinin ilk meyvesini pazar gecesi aldı. G-7 ülkeleri ortak bir bildiriyle Rusya'yı kınadı.

1393839508_137405kirim21.jpg
Askeri seçenek uzak
Washington çevresindeki çoğu uzman ve eski büyükelçiye göre, ABD Ukrayna için Rusya ile askeri anlamda "karşı karşıya" gelmeyecek. Obama yönetiminin, Suriye gibi üç yıldır kan dökülen bir trajedide bile sınırlı askeri seçeneklerden dahi uzak durduğu ve Rusya ile karşı karşıya gelmek istemediği düşünüldüğünde, bunu Amerikalıların pek bilmediği "uzak ülke" Ukrayna için yapması neredeyse mümkün görünmüyor. ABD'nin, Suriye için kullandığı "bu mesele ABD'nin ulusal çıkarlarıyla da alakalıdır" söylemini Ukrayna için hiçbir şekilde kullanmaması da bu noktada önemli bir işaret. Dolayısıyla, ABD'nin Rusya'nın karşısına kendi askerleriyle çıkma seçeneği, yeni "soğuk savaş satrancının" olası hamlelerinden değil.
Diplomatik yollar denenecek
Dolayısıyla ABD'nin elindeki seçenek yine diplomasi ve yaptırımlar olacak. Diplomatik anlamda, ABD'nin yapabileceği ve yapmayı da planladığı ise Rusya'yı izole etmek. Bunun ilk adımını G-7 ülkelerinin ortak bildirisinde görmek mümkün.
Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunda Yönetim Kurulu Üyesi olan ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Nicholas Burns de Rusya'yı izole etme seçeneklerini şöyle sıralıyor: "Rusya'yı G-8'den atmak, yaptırımlar getirmek, Ukrayna konusunda Japonya gibi ülkeleri de ABD ve AB'nin yanına çekmek".
Obama'nın bu hafta içinde Avrupa'ya gidip, Avrupalı liderlerle yakın temasa girmesi gerektiğini belirten Burns, ABD ve AB'nin ortak biçimde Ukrayna hükümetine ciddi mali yardım yapması gerektiğini de dile getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara