21 Ocak 2014 Salı

Gürcistan Cumhurbaşkanı'ndan TRT Türk'e özel açıklamalar

1390321636_tra9797.jpgGürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Marvelaşvili TRT Türk’e konuştu.

İlk yurtdışı resmi ziyaretini Türkiye’ye yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı, Türkiye’de ilk röportajını da TRT Türk’e verdi…









Türkiye ile ilişkilerimiz ayrı bir önem taşımaktadır"
- İlk resmi ziyaretler genelde sembolik önem taşır. Bu ziyaretinizi Gürcistan-Türkiye ilişkilerine verdiğiniz önemin bir göstergesi olarak değerlendirebilir miyiz?
- Tabi ki Türkiye ziyaretim çok önemlidir. Türkiye ziyaretimin temelinde bir çok faktör yatmaktadır.  Öncelikle çok önemli ilişkilerimiz vardır. Hem bölgesel olarak, hem iki ülke arasında son 20 yılda çok iyi ilişkilerimiz vardır.  İlişkilerimiz gittikçe güçlenmektedir ve gelişmektedir. Türkiye ile Gürcistan arasında ikili ilişkilerde elde ettiğimiz sonuçlar sadece bu iki ülkeyi etkilemiyor, tüm bölgeyi etkiliyor.  Ayrıca, bizim duygusal bağlarımız var Türk halkıyla.  Elbette, diğer bölge ülkelerine de ziyaretler gerçekleştirmeyi planlıyoruz, ancak Türkiye ile örnek ilişkilerimiz bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Bunun altını çizerek vurgulamak istiyorum. Türkiye’ye ve Türk halkına karşı saygılarımı yeniden ifade etmek istiyorum.
-  Cumhurbaşkanı seçilmenizden hemen sonra Litvanya’ya giderek Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasına imza attınız, ardından ilk resmi ziyaretinizi Türkiye’ye  yaptınız. Bu ziyaretleri Gürcistan’ın stratejik ve bölgesel tercihlerine ilişkin bir mesaj olarak kabul edebilir miyiz?
- Tabi ki. Bizim ülkemiz sadece siyasi açıdan değil, halk olarak da Avrupa değerlerini benimsemiştir ve  Avrupa Birliğine çok büyük önem vermektedir. Bu çerçevede Litvanya’ya çok önemli ziyaret gerçekleştirdik. Orada AB ile ortaklık anlaşması paraf edildi. Bu, bizim için çok önemli bir yön. Bu, bizim tercihimiz. Aynı şekilde Türkiye ile işbirliği de bizim için çok önemli. Türkiye-Gürcistan işbirliği bir-birini tamamlayan işbirliğidir. Kafkasya bölgesini daha barışçıl, daha huzurlu yapan bir işbirliğidir. Daha başarılı işbirliğidir. Bizim ortak ekonomik projelerimiz var ve bu projeler sadece iki ülke için, bölge için değil, tüm Avrupa ve Asya için büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, her iki ziyaret bizim için çok önemlidir. Bunlar, bir-birilerini tamamlayan ve gelecekte daha büyük işbirliğine ufuk açan ziyaretlerdir.1390321666_tra9806.jpg
Türkiye'nin inisiyatifleri partnere, ortağa değer veren inisiyatiflerdir

- Sizin de söylediğiniz gibi, Gürcistan’la Türkiye arasında örnek komşuluk ilişkisi mevcut. Neredeyse hiçbir sorunun, pürüzün olmadığı bir ilişki söz konusu.  Bu ilişkinin daha iyisi var mı? Bugünkü düzey yeterli mi?
- Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede de bu konuyu vurguladık. İyinin sonu yoktur. Hepimizin mutabık kaldığımız bir konu var. Bizim daha fazla çalışmamız gerekiyor. Türk tarafının inisiyatifleri her zaman önemli özelliğe sahip. Bu, bizi başarıya götüren bir özelliktir. Türkiye’nin inisiyatifleri, partnerin, ortakların değerini bilen ve veren inisiyatiflerdir. Türkiye’nin önerdiği projeler her zaman karşılıklı işbirliğine, karşılıklı menfaate dayanıyor. Karşılıklı menfaat çok önemlidir. Türk kardeşlerimizin inisiyatifleri bizim için çok önemlidir. Çünkü bunlar örnek inisiyatiflerdir. Gürcistan devleti her zaman Türkiye’nin projelerini büyük bir dikkatle izlemektedir. Bu inisiyatiflerin amacı hepimizin başarılı olmasıdır. Biz bu projelerde çok ciddi şekilde yer almayı düşünüyoruz.
Ayrıca, Türk devleti bizim menfaatlerimizi de göz önünde bulundurmaktadır, bizim  barışçıl inisiyatiflerimizi, sorunlarımızın çözülmesini desteklemektedir. İlişkilerimizin düzeyi giderek yükseliyor ve daha da yükselecek. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve parlamento başkanıyla yaptığımız görüşmelerde kendimi evimdeymiş gibi hissediyordum.  Burada hakikaten kendi dostlarımı buldum. Çok duygusal görüşmeler yaptık…1390321700_tra9826.jpg
Türk tarafına toprak bütünlüğümüz konusundaki kararlı tutumundan dolayı minnettarız 
- Ziyaretinizin ana gündem maddeleri nelerdi? Cumhurbaşkanı ve Başbakanla görüşmelerde özellikle vurguladığınız konu başlıkları hangiler oldu?
- Tabi ki çok önemli konular ele alındı. Biz geniş şekilde tüm konuları ele aldık. Birincisi küresel enerji ve ulaştırma projeleridir. Bu konuda çok ciddi işbirliğimiz var. Bu projelerin daha da gelişmesi ve devam etmesi konusunda mutabık kaldık. Bizim yeni inisiyatiflere tamamen açık olmamız gerekiyor. Ekonomik projelere paralel olarak bölgemizi ilgilendiren başka konuları da ele aldık. Bizim toprak bütünlüğü sorunumuz var ve Türk dostlarımız bu konuda bizi çok net, çok güçlü şekilde desteklemektedir. Bunun için kendilerine müteşekkiriz. Türk tarafına bizim toprak bütünlüğümüz konusunda göstermiş olduğu kararlı tavırdan dolayı çok minnettarız. Ben bu sorunların barışçıl yolla çözüleceğine inanıyorum. Türkiye kendi tutumunda çok kararlıdır ve bizi her zaman desteklemektedir. Bu, bize büyük umut veriyor. Bölgemizin daha huzurlu,  daha barışçıl bölge haline geleceğine inanıyoruz.1390323153_tra9810.jpg
Ziyaret çerçevesinde kültürel konularla ilgili de fikir teatisinde bulunduk. Mevcut siyaseti değerlendirdik. Türkiye, Gürcistan’ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğini desteklemektedir. Benim her zaman vurguladığım bir konu var: Türkiye bizim gelişmemize her zaman olumlu bakıyor ve bunu imkan olarak değerlendiriyor. Bizim yönümüz Avrupa’ya doğrudur ve Türkiye burada açılan yeni imkanları görüyor, bunları yeni imkan olarak değerlendiriyor. Türkiye Gürcistan’ın güzel geleceğini görüyor.

Avrupa standartlarındaki seçimler Gürcü halkının iradesinin göstergesi - Gürcü halkı demokrasinin özünü çok iyi kavramış 

-  Biraz Gürcistan’ı konuşalım. Ben eski Sovyet coğrafyasını yakından takip ediyorum ve  bir çok seçimi de takip ettim. AB üyesi olan Baltik ülkelerini hesaba katmazsak, Gürcistan eski Sovyet mekanının en demokratik ülkesi ve en demokratik seçimleri gerçekleştiren ülkesi. Bunu neye borçlu Gürcistan? Halk mı, siyasiler mi, dış faktör mü? Gürcistan’ın Sovyet mekanındaki diğer komşularından öne çıkmasında en etkili faktör nedir, Sizce?
- Elbette, bunun sebebi halktır. Bu kadar barışçıl değişiklik, Avrupa standartlarına uygun seçimler Gürcü halkının iradesinin göstergesidir. Gürcü halkı demokrasinin özünü çok iyi kavramış. Tabi ki bizim liderimiz Bidzina İvanişvili’nin rolü de çok önemliydi. O da Gürcü halkının iradesini, arzusunu çok iyi anladı. Doğal olarak bu değişiklik bizim için oluşturulan bir imkan, potansiyeldir. Biz artık medya, siyaset, ticaret alanında çok açık politika izleyeceğiz. Sadece kendi vatandaşlarımız için değil, başka ülkelerin vatandaşları için de açığız. Tüm görüşmelerimizde de sürekli bunun altını çizerek vurguluyoruz – Gürcistan açık bir devlettir, kültürel, ticari ve diğer alanlarda işbirliğine açıktır. Tabi ki biz bu konularda Türkiye’yi en önemli partner olarak görüyoruz…
1390322337_tra9802.jpg
Dost ülkelerden Avrupa tercihimize destek bekliyoruz
- Seçim öncesi düzenlediğiniz basın toplantısında “Gürcistan’da eski Sovyet kültürü sona erdi, Gürcistan artık eski Sovyet mekanı ülkesi değil,  Avrupa ülkesidir” demiştiniz. Seçimden sonra atacağınız ilk adımın ne olacağını sorduğumuzda da “Vilnius’a  giderek Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını paraf edeceğim” diye cevap vermiştiniz.  Ve nitekim Gürcistan bu anlaşmayı paraf etti. Hangi şartlar Gürcistan’ı bu yoldan döndürebilir? Biliyorsunuz, Ukrayna da paraf etmişti anlaşmayı, ama imzalayamadı. Gürcistan’da böyle bir durum ortaya çıkabilir mi?
- Böyle bir gazeteci ile çalışmak çok güzel…Biz Gürcistan için kritik dönemlerde halkımızla  beraber çalışmışız. Gürcistan’da seçimlerden sonra demokratik güçler seferber olmuştur. Gürcü halkı yönetimin demokratik yollarla değişmesinin mümkünlüğüne inandı ve yönetimden talep etmeye başladı. Artık Gürcü halkı seçim yoluyla demokratik değişime net olarak inanıyor. Tabi ki demokratik değişimler sadece Avrupa’ya göstermek için değil, halka hizmet içindir. Bu çerçevede Vilnius çok önemli rol oynamıştır. Gürcü halkının iradesi Gürcistan’da nasıl kazandıysa, Vilnius’ta da o kadar somut şekil aldı. Elbette, paraftan sonra anlaşmanın imzalanması için belli bir zaman geçmesi gerekiyor. Gürcü halkının iradesi hiçbir şekilde değişmeyecek. Bu, her hangi bir siyasi gücün iradesi değil. Tercih Gürcü halkınındır.  Bu tercih de çoğu siyasi partiler tarafından destekleniyor. Bu tercih bizim kültürümüzde uzun zamandır var. Bizim kültürümüz her zaman Avrupa’ya yönelik bir kültür olmuştur.1390322383_tra9823.jpg
Tabi ki bu tercihimizi engelleyen faktörler ortaya çıkabilir. Mesela, bizim toprak bütünlüğü sorunumuz. Fakat biz ortaklarımızdan, dostlarımızdan destek bekliyoruz. Dost ülkelerin Gürcistan’ın tercihini destekleyeceğini umuyoruz. Uluslararası kamuoyunun   dikkatini bizim tercihimizin üzerine çeke bilsek, o zaman hiçbir şart, hiçbir koşul Gürcü halkının iradesini engelleyemeyecek. Gürcü halkı yüz yıllar boyu çok zor siyasi durumlarda bile kendi iradesini ortaya koymuş bir halk…

Her kesin Rusya'nın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekiyor 

- Rusya da mı değiştiremez bu tercihi? Putin geçtiğimiz aralık ayında Erivan ziyaretinde “Rusya Kafkasya’dan çıkmayacak, tam tersi, burada daha da güçlenecek” dedi. Geçen sene de Rusya’nın eski Sovyet mekanına dönük bir dizi hamlesine tanıklık ettik. Bu hamlelerin en önemli hedefi de Ukrayna oldu.  Bir eski Sovyet mekanı ülkesinin hem Avrupa’dan yana tercih yapıp, hem de Rusya ile ilişkilerini normal düzeyde tutabilmesi mümkün mü?
-  Bütün Avrupa ülkelerinin Rusya ile ilişkileri güzeldir…
1390322784_tra9831.jpg- Ama o Avrupa ülkeleri eski Sovyet ülkeleri değil…
- Eski Sovyet ülkeleri de var – mesela, Baltik ülkeleri. Bizim Rusya politikalarına çok net olarak gösterdiğimiz bir şey var: demokratik, huzurlu, kalkınmış bir Gürcistan Rusya’nın menfaatine daha çok uymaktadır. Biz bunu Rusya’ya göstermeye çalışıyoruz. Gürcistan’da karışıklığın olması Rusya’nın dış menfaatlerine de uymuyor. Bizim politikamız çok gerçekçi bir politikadır. Tabi ki Rusya’nın kendi menfaatleri vardır ve biz bunun farkındayız. Fakat biz böyle diyoruz: Gürcistan’ın toprak bütünlüğü çok önemlidir. Her kesin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekiyor.  Bir kez daha söylüyorum– istikrarlı Gürcistan Rusya’nın menfaatlerine daha çok uyuyor. Dostlarımızın desteği ile  gelişmiş, kalkınmış, toprak bütünlüğünü sağlamış Gürcistan’ın değerini Rusya da anlayacaktır. Bunun başka alternatifi yoktur. Biz bu konuda sadece teorik olarak çalışmıyoruz, çok somut adımlar atıyoruz. Bizim Rusya ile ilişkiler çerçevesinde Cenevre formatımız var. Çok ağır ilerleyen, tüm uluslar arası kamuoyunun dahil olduğu, bize dost ülkelerin de yer aldığı bir süreç bu.  Umarım, bu süreçten sonuç alınır. Bunun yanı sıra, biz bir format daha açtık – Prag sürecini başlattık. Bizim temsilcimiz Rus diplomatlarla doğrudan temas halindedir. Ekonomik ve kültürel ilişkileri ele almaktayız.  Bu daha başarılı bir süreç. Bu süreç içerisinde mevcut gerginliği mümkün olduğu kadar düşürmeye çalışıyoruz. Yavaş-yavaş mevcut durumdan ne şekilde çıkabileceğimizi düşüneceğiz ve bu konuyu da gündemde tutacağız. Tekrar-tekrar söylüyorum egemen, bağımsız, toprak  bütünlüğünü sağlamış Gürcistan Rusya için çok daha verimli bir ülke olacak. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.
1390322614_tra9827.jpg
Soçi'ye Gürcistan takımı gidecek, heyetin gitmesi ise bu aşamada zor...


Soçi Olimpiyatlarına gidecek misiniz? Gürcistan hangi düzeyde gidecek Soçi’ye?
- Gürcistan olimpiyat takımı olimpiyatlara katılacak. Bizim olimpiyatlara saygımız büyük. Olimpiyatların amaçlarına saygılıyız. Bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Dolayısıyla, bizim ekibimiz olimpiyatlara katılacak ve umarım başarılı olacak. Bu, dünya çapında atılan olumlu bir adım olacak. Bizim amacımız sadece iyi ilişkiler.
- Biraz diplomatik cevap oldu. Aslında sormak istediğim olimpiyatlara siyasi düzeyde bir katılım olup-olmayacağı yönündeydi…
- Bence, bu aşamada zor olur. Ancak biz bunu bir gelişme olarak görüyoruz. Gürcü heyetinin gitmesi bir az zor olur, Gürcü takımı gidecek. Bence bu, gergin ilişkilerin gevşemesi için bir zemin olacak ve ileride aramızdaki konuları daha sakin, daha gerçekçi bir ortamda ele almamız mümkün olacak.


Gönül Şamilkızı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara